PENTAS

  • Title: PENTAS
  • Author: Anuar Shah
  • ISBN: 9789670750439
  • Page: 468
  • Format: Paperback
  • PENTAS Harut adalah ahli magik terulung di dunia Harut mula terkenal apabila silap matanya seakan akan berasal dari dunia yang asing dari alam nyata Kemunculan Zulaikha pembantu pentas Harut yang dikatakan
    Harut adalah ahli magik terulung di dunia Harut mula terkenal apabila silap matanya seakan akan berasal dari dunia yang asing dari alam nyata.Kemunculan Zulaikha, pembantu pentas Harut yang dikatakan juga adalah kekasihnya, sepatutnya menjadikan persembahan Harut lebih gah Namun apa yang terjadi bukan seperti dirancang Zulaikha hilang di hadapan mata semua orang di dalaHarut adalah ahli magik terulung di dunia Harut mula terkenal apabila silap matanya seakan akan berasal dari dunia yang asing dari alam nyata.Kemunculan Zulaikha, pembantu pentas Harut yang dikatakan juga adalah kekasihnya, sepatutnya menjadikan persembahan Harut lebih gah Namun apa yang terjadi bukan seperti dirancang Zulaikha hilang di hadapan mata semua orang di dalam satu persembahan di Dewan Filharmonik Kuala Lumpur dan tidak muncul semula.Polis menangkap Harut dan menuduhnya sebagai pembunuh Harut didakwa di Mahkamah Agung Kota Mega Kuala Lumpur oleh DPP Musa dan diadili oleh Hakim Fir.Dari pentas magik ke pentas mahkamah, Harut tentunya ada helah terakhir yang akan dipersembahkan kepada dunia.

    • ↠ PENTAS || ☆ PDF Read by ☆ Anuar Shah
      468 Anuar Shah
    • thumbnail Title: ↠ PENTAS || ☆ PDF Read by ☆ Anuar Shah
      Posted by:Anuar Shah
      Published :2019-08-15T11:12:13+00:00

    About Anuar Shah


    1. A lawyer, a blogger, a property book writer with 40 Questions You Should Ask Your Lawyer Before Buying A Residential Property in Malaysia and its sequel, a speaker on property on social media, a social media enthusiast and a novelist with Fixi


    867 Comments


    1. 1.75* untuk naskah ini!Pertama sekali tahniah kepada encik penulis untuk naskah yang kedua ini. Buku ini bagus, cuma mungkin buku ini dihasilkan bukan untuk memenuhi selera aku. Hiks!Idea utama naskah ini sangat menarik. Mengenai ahli sihir atau magican. Mula-mula keluar iklan di muka buku Fixi, aku terbayangkan cerita Pentas ini ala-ala Now You See Me versi Malaysia yang penuh dengan aksi dan adegan magik. Ya aku suka movie tu. Bertambah lagi aku berkobar-kobar untuk mendapatkan naskah ini apab [...]

      Reply

    2. Novel PENTAS tulisan saudara Anuar Shah yang setebal 244 halaman ini boleh disifatkan sebagai sebuah naskah yang factual-driven dan bukannya sebuah naskah yang banyak digerakkan oleh plot ataupun penceritaan. Struktur naratif novel PENTAS dibahagikan kepada tiga (Pentas Satu, Dua, Tiga) dan setiap satu daripadanya mengupas isu dan permasalahan yang pada hemat saya agak terpisah, menjadikan pergerakan cerita agak mengelirukan pembaca. PENTAS sarat dengan penceritaan fakta, terlalu banyak sehingga [...]

      Reply

    3. Ideanya bagus.Cuma ada penerangan berkenaan beberapa aspek yang dirasakan tak perlu dicerita. Meleret benar. Isu meleret ini diselamatkan oleh struktur novel yang terdiri dari bab-bab pendek;sekaligus memudahkan pembaca macam aku untuk menarik nafas sebelum meneruskan pembacaan. Tahu-tahu je dah habis.Namun begitu, sesudah habis membaca naskhah ini, bahagian-bahagian yang dirasakan meleret-leret tadi bagai dimansuhkan oleh twistnya yang bagi aku, Dejavu & transendental.Entah, dua perkataan n [...]

      Reply

    4. Patutlah baca ja nama Harut tu macam pernah dengar. Bila disiasat barulah teringat kembali.Dalam kisah sahih Harut Marut ni, mereka diturunkan oleh Allah untuk mengajar ilmu sihir kepada satu kaum supaya dapat digunakan ke arah kebaikan tetapi biasalah manusia, jenis lupa diri, bila ada ilmu lebih sikit, mulalah rasa diri kebal dari maut. Maka selepas Harut Marut kembali ke langit, kaum ni salah guna ilmu yang diajarkan.Berbalik kepada kisah yang diletakkan di zaman utopia ni, saya tak rasa maca [...]

      Reply

    5. This is a utopian fiction, centers on magic. It sets in Kuala Lumpur, known as Kota Mega Kuala Lumpur, which now is an advanced country. It definitely made me eager to learn and imagine the country during this time. This story is divided into 3 chapters; Pentas Satu, Dua and Tiga. The first is about the magician, Harut. The second is about the reporter, Harun and the third deals with the trials of Harut and Dato' Mah rut. I have few problems with this book.First, there are lots of info dumping. [...]

      Reply

    6. Maaf cakapaku rasa inilah buku FIXI yg paling bosan sekaliGaya penceritaan penulis meleret2mbacaan aku seringkali terbantut sehingga menghilangkan mood membacaNovel ini terbahagi kepada 3 bahagian yg di nyatakan sbg PENTAS aku x faham apa perkaitan dalam Pentas Dua dgn cerita Harut niNasihat akukalian baca sinopsis & terus shj kpd Pentas 3hahah(jimat masa)

      Reply

    7. 3 hari untuk habiskan buku nipis ni, tu pun sebab bab2 awal da baca last year!and, tak termasuk beberapa bab lompat katak!permualaan yang menarik untuk buku ini, tambahan pula kontrovesi yang berlaku sebelum buku ini diterbitkan membuatkan saya sangat teruja untuk menelusuri buku ini.tapikin lama makin merudum mood pembacaanya. rasanya tak perlu saya huraikan panjang2 sebab bila baca review lain, hampir semua menyatakan pendapat yang sama - terlalu banyak fakta berbanding penceritaan!! subplot y [...]

      Reply

    8. (2.5 bintang)Meski ada beberapa hal tentang Pentas yang menjadikan daya tarikannya menjunam di setiap langkau muka surat tetapi jujur hamba menyukai buku ini biarpun hamba sendiri tidak pasti untuk alasan apa (kerana ruang ulasan ini bakal dipenuhi dengan teguran kasih sayang :P).Secara keseluruhan bahannya menarik iaitu tentang persembahan silap mata dan sihir. Dan, hamba faham bahawa sebuah buku fiksi seharusnya bercerita dengan selesa tanpa imaginasi yang terbatas. Namun, cara buku ini bercer [...]

      Reply

    9. keseluruhan idea penulis menarik. cumaaku rasa aku sedang duduk di library membaca sebuah artikel ilmiah gitu trlalu byk detail yg bg ak x perlu di trgkn. ak yg poyoss x tau apa itu seni penulisan hahahatahniah penulis. tahniah atas usaha anda! cover pentas sangat cun. i like purple. kekeke

      Reply

    10. Buku yang mempunyai isi yang sangat menarik tapi terlalu meleret-leret Terlalu banyak penjelasan yang tidak patut ada Sha suka bahagia 1 dan bahagian akhir Bahagian 2 agak mengganggu Buku kedua untuk 2018#pentas #anuarshah #fixi #novelmelayu #bookreview #booklover #bookworm #bookstagram #hobisaya #reviewbukuolehsha #bookreviewbysha #bacaanjanuari2018 #bloggerbuku #blogger #bloggerperak #blogkasihkuamani #membacajambatanilmu

      Reply

    11. Jalan cerita dan idea dah menarik. Tapi terlaluuu banyak penjelasan meleret yang macam tak berapa penting pun untuk jalan cerita. So, bosan. Tahniah kepada diri sendiri sebab berjaya habiskan. Ah bosan.

      Reply

    12. scene Harun nampak Mak Su berbaring patut dikembangkan lagi.

      Reply

    13. Took me a while to finish this (Malay is not my first language). I found the story line, initially, to be fascinating and the setting, a "modern and futuristic KL city" - to be (a bit too) idealistic but still relatable. It can get a bit long winded at times but I do like the background information and description of things. However I felt it had a bit of an anticlimactic ending and that makes me feel like I wanted something more.

      Reply

    14. Gaya penulisan yang berbeza kalau nak dibandingkan dengan buku beliau sebelum ni yang bertajuk Pinjam. Permulaan membaca Pentas, aku dah bayangkan scene-scene dari movie "Oz The Great and Wonderful" dan juga "Now You See Me" sebab berkaitan dengan magic show. Akan tetapi, Pentas terlalu berlandaskan fakta-fakta yang bagi aku cukup banyak. So aku gagahkan diri untuk habiskan baca walaupun tak minat hahaha. Dialog juga kurang. Quite nice ending kerana terselit pengajaran untuk masyarakat.

      Reply

    15. bg aku idea menarik.g best lakl yg barumbuatkn otak aku mbayangkn masa depanhaha mmg xkn blaku la kndlm novel leh la berangan cmtuhehewatak harut dan marut!!! part last buat aku tgamamhehe

      Reply

    16. Dari awal membaca, saya tertanya, kenapa watak ini dinamakan Harut dan Mah Rut. Seperti nama malaikat. Bila penghujung cerita, saya sudah tahu. Penulis mengambil inspirasi dari kisah Malaikat Harut dan Marut dan mengolahnya dalam penulisan. Okay, itu menyeronokan. Cumanya, jika ada sesiapa yang tidak pernah membaca atau mendengar kisah malaikat ini, mungkin anda kurang memahami perkaitannya.Untuk saya, buku ini ada nilai keinsafan pada penghujungnya.

      Reply

    17. Terlalu banyak fakta yang memberatkan untuk pembaca meneruskan membaca . Like seriously 😒 macam aku je ke yang rasa macam ni ? Puas doh aku cuba serapkan minat untuk tahu tujuan cerita ni macam mana . Banyak gak aku skip helaian untuk menghabiskan buku ni .

      Reply

    18. BismillahirrahmanirrahimMembaca sinopsis di kulit buku menarik minat saya untuk mencari jawapan di sebalik tanda soal yang ketengahkan penulis tentang kehilangan Zulaikha dalam sebuah persembahan silap mata.Watak utama Harut digambarkan seorang ahli sihir yang terhebat di Malaysia dengan sokongan Datuk Mah Rut. Penceritaan agak meleret dan wujud beberapa watak yang tidak membantu perjalanan mencari jawapan kehilangan Zulaikha seperti Harun,Mak Su, Ustaz Rasyid, dan DPP Musa. Malah semakin terpis [...]

      Reply

    19. Perjalanan semasa membaca Ok best. Bosan. Bosan. Best. Best. Menatang apa yang penulis cuba sampaikan ni. Oh macamtu. Erkk. Best. Bosan *skip dua bab sebab meleret*. Ending *speechless*.Kesimpulan ada juga part yang best and ada yang terlalu meleret and ending dia memang terbaikkk. gua paling suka part ending dia. K 3 bintang utk penulis. Bye

      Reply

    20. Aku mmg xletak harapan apa apa untuk Buku Fixi dah sekarang. Nak jumpa 1 buku best pun payahPentas Baru 1 bab - Not Bad!!!Menarik tapi alahai alahai gaya bahasa tu macam banyak sangat ayat penyata yang menyata

      Reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *